Pieprz to bardzo popularna przyprawa, występująca w dwojakiej postaci - całych lub zmielonych nasion. Nasiona pieprzu mają kształt okrągłych kulek, które łatwo da się zmielić w młynku albo moździerzu. Najczęściej używanym i wykorzystywanym w zachodniej gastronomii jest pieprz czarny, jednak inne rodzaje pieprzu także są znane i dostępne na sklepowych półkach. Należą do nich pieprz czerwony, biały i zielony, oraz pieprz ziołowy, który, wbrew nazwie, nie ma nic wspólnego ze zwykłym pieprzem!
Magiczne mieszanki.
Pieprz ziołowy nie jest ani pieprzem, ani jedną przyprawą. W rzeczywistości jest to mieszanka przypraw, których kompozycja daje unikalny i charakterystyczny aromat. W skład pieprzu ziołowego wchodzi zazwyczaj ostra papryka, liście laurowe, kolendra, kminek i gorczyca, chociaż można spotkać mieszanki zawierające także inne przyprawy. Jedną z zalet tej mieszanki jest jej uniwersalność. Pasuje do większości dań, szczególnie mięsnych, a także posiada bardzo dobre właściwości wspomagające trawienie, dzięki czemu zaleca się używanie jej do potraw tłustych i ciężkostrawnych.